28.11.2016

Expoziţia ”Îngerii păzitori”, marti, 29 noiembrie, ora 14.00


Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în parteneriat cu Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziția "Îngerii păzitori" a Andei Varlam, masterand la universitatea Națională de Artă din București - Departamentul Artă Murală. Vernisajul va avea loc marți 29 noiembrie 2016 la orele 14.00, în Foaierul H.H. Stahl. Expoziția va fi prezentată de către criticul de artă dr. Marius Tiţa. Curatorul expoziţiei este lector univ. dr. Mihai Dumitru.

Expoziția „Îngerii păzitori” îsi propune să prezinte o latură viu colorată, pozitivă și totodată originală a picturii religioase românești, cu scopul de a incita către reflecția personală a fiecarui individ cu privire la ceea ce înseamnă bunătatea și binecuvântarea.

Entitatea divină care ne guvernează viața este oriunde, iar îngerașul păzitor, simbol cultivat in religia crestină, este un mesager al acesteia pe care ni-l anexăm din pruncie și care își păstrează frumusețea pe tot parcursul vieții noastre. De aceea, seria îngerașilor păzitori este portretizată în chip de copil, cu ochii mari și gingași, din dorința de a rememora inocența din copilărie la care uităm să ne îndreptam când este necesar.

Cromatica folosită se îndreaptă mult către pictura religioasă românească, unde aceasta căpăta noi intensități vii de culoare. Prima activitate, intitulată “Îngeri printre noi”, desfășurată în Bârlad, a avut drept scop un experiment social care urmărea atitudinea publicului cu privire la introducerea îngerului pictat în manieră religioasă românească, în arta stradală. Proiectul și-a propus să familiarizeze publicul cu pictura religioasă românească prin intremediul impunerii acesteia în spațiul stradal.
Activitatea s-a desfășurat și sub forma unui workshop unde publicul a avut ocazia să își picteze îngerașul păzitor în viziunea proprie.

Șase dintre îngerii păzitori, cu dimensiunea de 70x200 cm au fost aplasați în fața Centrului “Mihai Eminescu” din Bârlad pe durata a patru zile și trei nopți, perioadă în care nimeni nu a crezut de cuviință să îi vandalizeze.

Acest limbaj comun al publicului referitor la bunătate și iubire capătă un sens nou atunci când simboluri ale divinității sunt amplasate nu doar în lăcașele de cult din România.

Mai multe detalii:
Biroul Relaţii Publice – Muzeul Satului
021 317 91 03/int. 143
Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare
a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Florin Filip -  0723 847 454