26.10.2016

Târgul Național de Meșteșuguri 2016 MeșteșugarFest - România Creativă, 28-30 octombrie



Târgul Național de Artizanat și Meșteșuguri “MeșteșugarFEST-România Creativă” vă aduce trei zile de spectacole de muzică, dans și teatru, proiecții de film, ateliere pentru copii și workshopuri de business între 28-30 octombrie la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.

În centrul evenimentului organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se va afla însă târgul meșterilor populari, la care vor participa aproximativ 150 de meșteșugari și artizani din toată țara.

Târgul meșterilor populari se va desfășura zilnic între orele 9-18.00.

Pe langa acesta, evenimentul va cuprinde workshopuri de business pentru meșteșugari, spectacole de muzică și dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiecții de film și lansări de carte.

Cinci cursuri gratuite pentru mestesugari si artizani

Astfel, vineri și sâmbătă au loc cinci workshopuri de business care se adresează meșteșugarilor și artizanilor care sunt expozanți în cadrul târgului. Însă pot participa și persoane care nu s-au înscris la târg, cu condiția să lucreze în domeniul creării, vânzării ori promovării de produse tradiționale românești. Cei care vor sa participe la workshopuri trebuie sa se inscrie la adresa cristina_negraru@imm.gov.ro. În e-mail, vor preciza numele persoanei care își dorește să asiste la curs și workshopul ales. 
 
Printre cei care susțin workshopuri vineri și sâmbătă se număra Adrian Panait și George Brezoi, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri; Oana Bulexa și Monica Jitariuc- managerii care conduc MSLGROUP The Practice, cea mai premiată agenție de relații publice din România; Antoaneta Mareș- fondatoarea magazinului online de promovare a iei românești Blouse Roumaine Shop și Valentin Radu, fondator al companiei de software pentru marketing Omniconvert (fostul Marketizator).

Sapte Ateliere pentru copii
Totodată, sâmbătă și duminică vor avea loc șapte ateliere pentru copii: creare de opinci, podoabe tradiționale, atelier de “Mândruțe” - broșe și insigne,  jocul educativ„Satul” - vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, atelier pentru desen și pictură, atelier de creație: “Sporul Casei”, atelier de creatie de păpuși din papură.
Intrarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile. Sălile pentru ateliere au 15-20 de locuri. Dacă vreți să va rezervati locul, puteți să vă înscrieți la adresa: cristina_negraru@imm.gov.ro. Trebuie să precizați numele copilului și atelierul ales.
Spectacole de muzică, dans, teatru și proiecții de film

Weekendul este însă unul plin de surprize pentru că v-am pregatit multe spectacole de muzică și dans popular, reprezentațiile fiind oferite de artiști din toată țara. Printre cei mai importanți artiști care ni s-au alăturat anul acesta se numără: Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Gheorghe Turda, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu, Paul Ananie.

Între spectacolele pe care nu trebuie să le ratați sâmbătă, 29 octombrie, se numără: Câtu-i... Maramureşu`!” (ora 12.00, susținut de ansamblul folcloric profesionist  Transilvania – Baia Mare), „Mulţumiri la aniversarea muzeului” (ora 13.00, vor participa colaboratori de seamă ai Muzeului Satului), „Dialogul instrumentelor muzicale populare” - tilincă, tulnic,fluier, dobă, muzicuţă (ora 12.00, susținut de Dănuţă Stan, Constantin Cojocăriţa).

Pe de altă parte, duminică, 30 octombrie, ne aduce „Zarvă mare în târg” cu fanfara ţărănească de la Vorona, Botoşani  (ora 12.15), spectacolul „De la noi, de pe la Vlaşca!” cu ansamblul folcloric profesionist Burnasul din Alexandria, Teleorman (ora 13.00), „Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideţi să ne înveselim la muzeu!)” - spectacol oferit de ansamblul KaraSu din Medgidia.

Mai târziu, de la ora 14.00 mergem „Pe un picior de plai...” cu Fluieraşii din Dobroteşti, Teleorman, iar de la ora 15.00 dansam la „Hai la hora mare!” cu Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu, Paul Ananie.

Și, pentru că scena înseamnă și teatru, încheiem spectacolele “MeșteșugarFEST-România Creativă” la ora 16.00 cu reprezentația oferită de Teatrul Masca din Bucureşti.


                                                    Program
                                MeșteșugarFEST-România Creativă
                                               28-30 octombrie


VINERI, 28 OCTOMBRIE

12.30-13.25: Workshop de relații publice: PRcraft. Este susținut de Oana Bulexa, managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I. Popa)

13.35-14.30: Workshop de social media: Meșteșugarii dau like Facebook. Este susținut de Monica Jitariuc, managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I.Popa)

14.35-16.00: Workshop despre creșterea vânzărilor online, susținut de Valentin Radu, fondator al Omniconvert. (Sala V.I.Popa)

16.05-17.30: Workshop despre programe de finanțare pentru IMM de la bugetul de stat. Trainingul este susținut de Adrian Panait și George Brezoi, oficiali ai Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. (Sala V.I.Popa)

SÂMBĂTĂ, 29 OCTOMBRIE

10.00-11.30: Proiecţie film: Sălbăticia în Carpaţi, bogăţie pentru oameni. Sala WWF România (Sala V. I. Popa)
11.00-12.00: Atelier de creație pentru copii: opinci - susținut de Alexandru Ilinca, unul dintre cei mai cunoscuți opincari români. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica)
12.00-13.00: Workshop despre promovare și comerț electronic: “Tradițiile și meșteșugurile românesti- de la undrea la click”. Workshopul este susținut de Antoaneta Mareș, fondatoarea Blouse Roumaine Shορ (Sala V.I.Popa)
12.00-13.00: Atelier de creație pentru copii: podoabe tradiționale - susținut de meșterul popular Ana Maria Rai. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica)
13.00-14.00: Atelier de creație: “Mândruțe” (broșe și insigne) - susținut de Casiana Tudor, reprezentantă a atelierului șezătoare Mândra Chic. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Lavănțica)
13.00-14.00: Jocul educativ„Satul” - vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Pe spatele tablei de joc sunt imagini reprezentative pentru muzeu. Drumul se parcurge prin formarea unor cuvinte cât mai lungi cu literele de pe cărţile din joc.
Atelierul se adresează copiilor care ştiu literele și va avea loc în “Sala de sticla”. Atelierul se va desfăsura în prezența lui Danion Vasile, creatorul jocului.
Satul este jocul oficial al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București și a fost realizat cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea muzeului.
12.00   Câtu-i... Maramureşu`!
Ansamblul folcloric profesionist  Transilvania – Baia Mare
Director – Iuliana Dăncuş
Invitaţi - Gheorghe Turda şi meşteri populari din Maramureş

13.00   Mulţumiri la aniversarea muzeului
Colaboratori de seamă

13.30      Armonii de toamnă
La nai... Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu 
            Studenţi ai clasei de nai Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti
Clasa profesor Dalila Cernătescu

14.00   Lansare de carte
            FOLKMEDIA - Depozit folcloric multimedia, Bucureşti, 2016
            Coordonator – acad. Sabina Ispas 
Proiectul Folkloric Multimedia Deposit realizat de: 
Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000

Toamnă ruginie... florilegiu muzical
Andrei Adrian Drăgoescu – vioară
Andrei Theodoru – clartinet                           (Sala V. I. Popa)


15.00   Dialogul instrumentelor muzicale populare – tilincă, tulnic,fluier, dobă, muzicuţă 
            Dănuţă Stan, Constantin Cojocăriţa – Zăiceşti, Botoşani
                                                           
9.00 – 18.00  Târgul meşterilor populari  
           


DUMINICĂ, 30 OCTOMBRIE
11.00-12.00: Atelier: desen și pictură. Atelierul este susținut de artistul plastic Alice Bîrca pentru copii între 2-5 ani. (Sala Levănțica)
12.00-13.00: Atelier de creație: “Sporul Casei”. Atelierul este susținut de Luminița Voica, fondatoare a Atelier Maria, pentru copii de peste 5 ani. (Sala Levănțica)
13.00-14.00: Atelier de creație: păpuși din papură. Atelierul este susținut de Aura Niculae, reprezentantă a „Satului Meșteșugurilor” din Comana, pentru copii între 4- 12 ani.
12.00   Cântece şi dansuri populare - Grădiniţa Flori de tei - Bucureşti

12.15   Zarvă mare în târg... cu fanfara ţărănescă de la Vorona, Botoşani   


13.00   De la noi, de pe la Vlaşca!  
Ansamblul folcloric profesionist Burnasul – Alexandria, Teleorman
            
      13.30   Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideţi să ne înveselim la muzeu!)
Ansamblul KaraSu- Medgidia

14.00   Pe un picior de plai...
Fluieraşii din Dobroteşti, Teleorman

14.30  Prezentare de carte - poezii de dragoste
           Miriiungeri – Marin Constantin, Editura SemnE, 2016 
           Firul vieţii - Tudor Niculescu Mizil – chitară clasică
          
15.00   Hai la hora mare!
Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu,
Paul Ananie 

16.00   Teatrul Masca – Bucureşti  


9.00 – 18.00  Târgul meşterilor populari  


Despre MeșteșugarFEST - România Creativă

MeșteșugarFEST - România Creativă este un eveniment organizat de Ministerul Economiei, Comerțului si Relațiilor cu Mediul de Afaceri care se va desfășura în perioada 28-30 octombrie 2016, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, din București.
Târgul va avea loc afara, zilnic, între orele 9-18.00.

De asemenea, în interiorul muzeului vor avea loc zilnic workshopuri dedicate meșteșugarilor (finanțare, PR, social media, creșterea vânzărilor online, branding), ateliere pentru copii (creare de păpuși din papură, realizare de opinci, desen și pictură, ateliere de creare de podoabe- margele populare), proiecții de film, spectacole de teatru și muzică.

Intrarea la târg este gratuită, însă vizitatorii trebuie să plătească taxa de intrare în cadrul Muzeului Satului. Astfel, biletele costă 2,5 lei pentru elevi și studenți, 5 lei pentru pensionari și posesori ai cardului Euro 26 și 10 lei pentru adulți. Beneficiază de acces gratuit: preşcolarii, veteranii, persoanele cu dizabilităţi, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialişti din muzee, angajaţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, angajaţii Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării.
Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobată prin anexa nr. 3/35/26  la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.
Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului este un program multianual de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
Aflați noutăți despre târg urmărind pagina de Facebook “Meșteșugar FEST - România Creativă”  https://www.facebook.com/MestesugarFEST/