23.06.2016

Ziua Universală a Iei, 24 iunie


Ziua Universală a Iei sărbătorită de Sânziene prin fotografie la
 Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"

ZIUA Universală a IEI, un fenomen mondial declanşat în 2013 de comunitatea "La Blouse Roumaine", se sărbătoreşte anul acesta în peste 100 de oraşe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, principalele oraşe ale ţării, în Harghita şi Covasna dar şi în Basarabia, la Chişinău. La Bucureşti, pe 24 Iunie - naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea de Sânziene şi ZIUA Universală a IEI -, sărbătorim portul naţional şi tradiţiile strămoşeşti la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", cu mame şi copii îmbrăcaţi în ii. Photography Studio aşteaptă mamele şi copiii în ii, vineri, începând cu ora 10.00 şi până la orele 19.00, pe pajiştea de lângă Biserica maramureşeană de lemn, pentru a omagia frumuseţea iei şi a maternităţii, se anunţa într-un comunicat transmis redacţiei.

Fotografiile realizate vor fi oferite gratuit şi încărcate pe paginile de Facebook ale evenimentului unde, în urma aprecierilor, ţinuta cea mai frumoasă va fi recompensată cu un aparat de fotografiat compact Nikon. Ideea urmează campaniei "Alăptarea e Iubire", lansată în urmă cu un an de fotografa Cristina Nichituş Roncea împreună cu Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare. De data această ni se alătură şi fotografa Ştefania Nicolescu de la Micul Pixel Photography. Premiul va fi decernat de fondatoarea "La Blouse Roumanie", Andreea Diana Tănăsescu, şi actriţa Aniela Petreanu, susţinătoare ale iei şi alăptării. Cu această ocazie va fi lansat şi studiul campaniei "Alăptarea e iubire" - "Beneficiile alăptării pentru mame şi copii", informează Photography Studio.

La porțile soarelui: Sânzienele la Muzeul Satului


Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", La Blouse Roumaine, Bun de România, Trinitas şi Radio Itsy Bitsy - Bucurie în Familie şi are loc în paralel cu marea sărbătoare câmpenească a Muzeului Satului prin care se marchează începutul verii, "La porțile soarelui - Sânzienele". "Vă aşteptăm cu mic cu mare lângă Biserica maramureşeană din Dragomireşti, adusă de profesorul Dimitrie Gusti în urmă cu 80 de ani la Muzeul Naţional al Satului din Şos. Kiseleff nr. 28-30, să sărbătorim împreună ZIUA Universală a IEI", transmit organizatorii.

Pe 24 iunie 2016, vom celebra, pentru a patra oară consecutiv, ZIUA Universală a IEI, o celebrare a IEI şi a cămăşii tradiţionale, oriunde ne-am afla pe planetă. IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. ZIUA Universală a IEI a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută şi de Primăria Washington DC, anul acesta primarul oraşului reconfirmând recunoaşterea printr-o proclamaţie oficială.

Cum sărbătorim ZIUA IEI

Purtăm o IE, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element naţional identitar. Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei IEI, să avem cel puţin o IE sau o cămaşă tradiţională românească.

Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu trimiterea la#ZiuaIEI2016 ;  #LaBlouseRoumaine ; #RomanianBlouse ; #IAday2016 , indicând locaţia unde au fost realiza Anul acesta vom realiza împreună primul film al Zilei Universale a Iei şi al verii româneşti, transmite pagina de Facebook "La Blouse Roumaine", care mai adaugă: "Vă invităm să iniţiaţi evenimente pe Facebook şi să le denumiţi ZIUA UNIVERSALĂ A IEI + locul unde se desfăşoară + anul  ( de ex, ZIUA UNIVERSALĂ a IEI Chişinău 2016 sau daca sunt mai multe manifestări în acelaşi oraş puteţi adăga locaţia de pe hartă sau numele specific al evenimentului). Toate evenimenele validate de Asociaţia La Blouse Roumaine IA, vor fi înscrise în programul oficial al Zilei Universale a Iei şi vor fi publicate pe harta evenimentului global. Tradiţia e vie, povestea merge mai departe!"


Cristina Nichitus Roncea | Photographer

Phone:        +4 0742 - 11.11.71
E-mail:        cristina@nichitus.rocnichitus@gmail.com

Photography Studio: http://photographystudio.ro