27.04.2015

Yiddische Welt in Rumanie - un tezaur regăsit, 28 aprilie - 17 mai




Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” alături de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România  şi Muzeul de Istorie a Evreilor din România  vă invită marţi, 28 aprilie 2015, ora 16.00, la vernisajul expoziţiei Yiddische Welt in Rumanie  – un tezaur regăsit, ce va avea loc în sala Gheorghe Focşa, sediul Muzeului Satului din Kiseleff 28.

Redescoperirea patrimoniului cultural creat de intelectualii evrei din România în limba idis permite nu doar reintegrarea unor artişti şi opere în conştiinţa publică, dar şi restituirea unei părţi importante din istoria Europei, din istoria culturii europene pentru opinia publică de azi.

Lumea idis în România a însemnat nu doar un spaţiu de păstrare şi dezvoltare a identităţii evreieşti ci şi o sinergie continuă în cultura evreiască şi cea a populaţiilor în mijlocul cărora evreii au trăit.
            Viaţa culturală legată de limba idis s-a desafăşurat în cadrul unor instituţii de presă, teatru, grupuri de gândire care au contribuit la dezvoltarea culturii româneşti.

Expoziţia Yiddische Welt in Rumanie  – un tezaur regăsit este încă un pas pe care Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îl face în procesul de reinsertare a unui imens patrimoniu cultural în conştiinţa opiniei publice din ţara noastră şi din lume.

Prezenta expoziţie se înscrie în programul Muzeului Satului intitulat Dialogul civilizaţiilor şi va putea fi vizitată în perioada 28 aprilie - 17 mai 2015, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.




Mai multe detalii
021 317 91 03/int. 290

Târgul de Armindeni, 1 - 3 mai




Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 1-3 mai 2015, Târgul de Armindeni, sărbătoare din registrul calendarului popular, prilej de întâlniri, negoţ, comunicare, precum şi refacerea atmosferei din satul de altădată.
            În tradiţia  populară Armindenul este zeul vegetaţiei care protejează animalele, holdele semănate, viile şi livezile, precum şi oamenii. Se obişnuieşte ca în această zi să se împodobească stâlpii şi porţile caselor cu ramuri verzi, precum şi intrările în adăposturile vitelor şi anexelor gospodăreşti, cu semnificaţie apotropaică. Tot în această zi oamenii organizează petreceri câmpeneşti în poieni, la iarbă verde, în pădure, vii şi livezi, consumând miel fript şi vin roşu amestecat cu pelin, pentru schimbarea sângelui şi apărarea oamenilor şi animalelor de boli.
            La Muzeul Satului veţi descoperi sau regăsi meşteri şi produsele lor, create cu dragoste şi dorinţă de a păstra tradiţia în orice moment şi în orice loc.

Programul târgului:  10.00 - 18.00
  
Mai puteţi vizita: 

Expoziţiile temporare:

Frânturi de Rai
4 aprilie – 3 mai, Sala de sticlă
Expoziţie de icoane pe sticlă dedicată sărbătorilor de Paşti.
Autori: copiii din Parohia Bisericii Doamna Oltea din Bucureşti, Coordonator:  Anamirela Anghel
Miercuri–Duminică, 10.00– 18.00

Artă sacră şi restaurare – Anuala de artă religioasă şi restaurare a UAP
5 aprilie – 17 mai, Sala H.H.Stahl, Sala Lena Constante şi Foaier
Colaborare cu Asociaţia Filiala Artă Plastică  Religioasă şi Restaurare.
Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00

Yiddische Welt in Rumenie  – un Tezaur regăsit
28 aprilie – 17 mai, sala Gheorghe Focşa
Colaborare cu Federaţia Comunităţii Evreieşti din România - Muzeul de Istorie a Evreilor din România.
Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00


Mai multe informaţii:

021 317 91 03 / int.178, 290


02.04.2015


FLORIILE

Ultima duminică din Postul Paştelui este cunoscută în popor sub numele de Florii sau Duminica Vlăstarilor. În această zi biserica creştină sărbătoreşte Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, după ce săvârşise ultima sa mare minune: Învierea lui Lazăr din Betania, fratele Martei şi al Mariei, mort de patru zile. Sfântul Chiril spune că intrarea în Ierusalim prefigurează intrarea neamurilor, călăuzite de Hristos, în Ierusalimul ceresc. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti.
Pentru buna desfăşurare a sărbătorii Floriilor, cu o zi înainte se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă în snopi şi se duc la biserică pentru a fi sfinţite de preot. În limba latină, denumirea salix DATĂ SALCIEI a fost pusă în legatură cu verbul salire - a sări semnificând extraordinara capacitate a salciei de a se regenera şi a se reproduce cu repreziciune. În tradiţia Greciei antice, alaturi de plop, ea umbreşte intrarea în temuta împărăţie a morţii, stăpânită de nemilosul Pluto şi de zeiţa Persefona. Homer relatează despre acest lucru atunci când Circe îi indica lui Odiseu locul unde se afla intrarea în Infern: dumbrava neîngrijită, dincolo de cărările Oceanului, unde cresc plopi măreţi şi sălcii sterpe, distrugătoare de rod. Ea face parte din copacii sacri ai nimfelor, fiicele lumii subpământene şi juca un rol important in timpul sărbătorii Thesmophoria, legată de cultul lui Demeter şi Core. Salcia este prezentată ca simbol atât al mamei cât şi al fecioarei, al rodniciei pântecelui şi al castităţii; al celor vii şi al celor morţi. Totodată, vechii greci i-au atribuit salciei şi calităţi magice. În creştinism, salcia este asimilată  puterii de regenerare a universului prin sacrificiul lui Hristos. Multe din aceste calităţi magice, terapeutice, dar şi simbolice sunt preluate în creştinismul popular, mai ales sud - est european,  unde salcia înlocuieşte ramurile de palmier sau măslin cu care a fost întâmpinat Domnul Iisus la intrarea în Ierusalim.
Cu ramurile de salcie aduse la biserică, se înconjoară  gospodăria  apoi sunt loviţi, ritual, toţi membrii familiei de către cel mai bătrân; la fel se întâmplă cu vitele şi păsările pentru a alunga bolile şi forţele malefice. Apoi din ramurile de salcie se face o coroniţă şi se păstrează la icoană  fiind folosită pentru a îndepărta trăsnetele. Ramurile de salcie sfinţite se pun de asemenea la icoane, la uşi sau ferestre, la fântâni  sau la streaşina caselor, cu acelaşi rol de îndepărtare a maleficului şi de protecţie a oamenilor, animalelor sau bunurilor din gospodărie. În scopuri profilactice, oamenii se încing cu mâţişorii sfinţiţi pentru a nu-i durea mijlocul. Mâţişorii sunt folosiţi însă şi în vrăji sau descântece. Ramurile păstrate la icoane se pun pe foc vara, în momentul în care începe o furtună, sau se aruncă în curte când începe să bată grindina.   
Femeile căutau să ia din biserică nuiele de salcie cât mai lungi, crezând că le va creşte cânepa mare. Ajunse acasă, numărau mugurii de pe crengile pomilor din livadă fiind convinse că vor avea tot atâţia pui la cloşti.
În Duminica Floriilor se spală capul cu apă descântată pentru a creşte părul bogat şi frumos; apa folosită se aruncă la rădăcina unui păr altoit .
În ajunul Floriilor se efectua un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, dedicat unei zeităţi a vegetaţiei numită Lazăr sau Lăzărel. Lăzărelul redă un ritual complex care implică moartea violentă, scalda rituală, care aduce cu sine prosperitatea vegetaţiei sau, şi mai direct, învierea şi transformarea eroului în vegetaţie luxuriantă şi, în final, bucuria marcată de hora colindătoarelor.
Obiceiul a fost atestat numai în sudul ţării: Muntenia şi Dobrogea. Totuşi, acesta este circumscris într-un areal sud-european mai larg, ceea ce i-a determinat pe unii folclorişti să-l ataşeze unui străvechi strat cultural traco-elen.
Ceremonialul este practicat numai de fete. Una dintre fete, participantă la ceremonial, numită Lăzăriţa, se îmbrăca în mireasă. Aceasta, împreună cu alte fete cu care formează o mică ceată, colindă în faţa ferestrelor caselor. Lăzăriţa se plimba cu paşi domoli, înainte şi înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neaşteptată prin căderea din copac, căutarea şi găsirea trupului neînsufleţit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci. 
Un text dobrogean completează scenariul ritual al morţii şi înmormântării cu învierea şi prefacerea lui Lazăr în flori, moment culminant marcat, printr-o horă  de veselie a colindătoarelor. ( ...)                                                                             
         
                                                                                          Conf. Univ. Dr. Paula Popoiu,
                                                                                          Manager


Rugăciunea Floriilor, 5 aprilie, ora 16.00