03.12.2015

Expoziţia "Verna-cultura. Meşteşuguri tradiţionale în contextul arhitecturii contemporane", 8 decembrie



Asociaţia Moara de hârtie împreună cu Facultatea de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret” vă invită marţi, 8 decembrie 2015, începând cu orele 11.00, la vernisajul expoziţiei itinerante Şcoala de vară Verna-cultura. Meşteşuguri tradiţionale în contextul arhitecturii contemporane, ce va avea loc la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Şoseaua Kiseleff, Nr. 30.
Expoziţia este în continuarea proiectului Şcoala de vară Verna-cultura. Meşteşuguri tradiţionale în contextul arhitecturii contemporane, desfăşurat de Asociaţia Moara de hârtie în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret” şi Fundaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă şi finanţat din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, prin intermediul Sesiunii de proiecte culturale 2015 a Uniunii Arhitecţilor din România.
Re-cunoaşterea meseriilor tradiţionale din domeniul construcţiilor reprezintă însăşi re-cunoaşterea specificului arhitecturii româneşti. Prin derularea şcolii de vară, tinerii arhitecţi au avut posibilitatea să participe la module teoretice şi practice care au avut ca scop cunoaşterea tehnicilor de realizare a construcţiilor tradiţionale de tip vernacular. Seminariile teoretice la care au participat au fost completate cu vizitarea unor obiective din satul Comana, edificatoare în domeniul practicilor de construcţie vernaculară. De asemenea, tinerii arhitecţi s-au implicat în activităţile desfăşurate pe şantierul proiectului Satul meşteşugurilor, un proiect al Asociaţiei Moara de hârtie, unic în România, atât prin modalităţile tradiţionale de construcţie, cât şi prin obiectivele socio-educative şi culturale pe care le urmăreşte – construcţia unui mic sat dedicat meşteşugurilor tradiţionale, care să fie o sursă de venit pentru comunitate.
Expoziţia itinerantă, găzduită din 8 decembrie 2015 la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, a mai fost deschisă publicului şi la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România. În ianuarie 2016, expoziţia va fi găzduită de Atelierul-muzeu Moara de hârtie din Comana.
Mai multe detalii despre acest proiect puteţi afla pe pagina de facebook Şcoala de vară Verna-cultura, pe site-ul Asociaţiei Moara de hârtie www.moaradehartie.ro şi pe site-ul Universităţii Spiru Haret” www.spiruharet.ro.
Persoana de contact: Lect.dr.arh. Andreea Matache, Universitatea „Spiru Haret”, initiator proiect
Telefon: 0728294218,  email: arhmatache@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu