02.12.2015

Expoziţia „Simbol şi decor în ceramica tradiţională din România”, Havana, Cuba 3 – 21 decembrie



Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 3 – 21 decembrie 2015, la Havana, capitala Republicii Cuba expoziţia SIMBOL ŞI DECOR ÎN CERAMICA TRADIŢIONALĂ DIN ROMÂNIA în cadrul evenimentului de anvergură internaţională FIART 2015 (Feria Internacional de Artesanía Fiart 2015).

Insotesc expozitia de la Havana conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, dr. Aurelia Tudor, cercetător şi Iulia Grumăzescu, Director Comunicare, Educaţie muzeală la acelaşi muzeu, alaturi de dr. Irina Cajal, Subsecretar de Stat, Ministerului Culturii.

Muzeului Satului este prezent pentru a doua oară la Feria Internacional de Artesanía Fiart, prima participare fiind în anul 2012 când a fost premiat de către organizatori cu PREMIUL I pentru originalitate şi popularitate. Atunci expoziţia a prezentat publicului cubanez şi turiştilor străini MEŞTEŞUGURILE ŞI ARTA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ şi a fost însoţită de demostraţii meşteşugăreşti – ţesut şi podoabe populare, bucurându-se de un mare succes.

La ediţia din 2015 Muzeul Satului îşi propune să ilustreze diversitatea ceramicii tradiţionale româneşti şi semnificaţia decorurilor de pe străchini, farfurii, căni, oale, ulcioare, ploşti, chiupuri, cahle, jucării într-o expoziţie care va conţine obiecte, fotografii de arhivă, proiecţii de filme documentare – cu accent pe ceramica de Horezu, aflată deja pe listele patrimoniului imaterial UNESCO.

Expoziţia va fi vernisată în data de 3 decembrie 2015 la Centrul expoziţional PABEXPO din Habana iar în data de 10 decembrie va avea loc o prelegere ştiinţifică cu tema Simbol şi decor în ceramica tradiţională din România, susţinută de unde echipa care se deplasează în Cuba.

Echipa îşi propune să aducă în ţară, din nou, Marele Premiu şi să atragă prin cultură vizitatori şi prieteni de pe întreg cuprinsul globului deoarece de-a lungul timpului, Muzeul a fost unul dintre „cei mai cunoscuţi ambasadori culturali ai României în lume”.