24.06.2014

Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 27 – 29 iunie 2014, între orele 09.00 – 19.00




      Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 27 – 29 iunie 2014, între orele 09.00 – 19.00, la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Evenimentul face parte din tradiţia Muzeului Satului şi este organizat din dorinţa de a redescoperi şi reînvia valorile satului românesc şi ale vechilor târguri din trecut, reunind la Muzeul Satului meşteri şi creatori populari din diferite zone etnografie ale ţării, continuatori ai tradiţiilor populare româneşti.

Tradiţiile legate de această sărbătoare sunt valorificate într-un program atractiv în care sunt incluse demonstraţii meşteşugăreşti, expoziţii şi proiecţii de film, momente muzical-coregrafice, târg cu meşteri dar şi gastronomie tradiţională specifică perioadei, precum şi produse bio.

Vă invităm să fiţi alături de noi în aceste trei zile, timp în care veţi descoperi cum petreceau sătenii altădată, La şezătoarea meşterilor populari -  Medalion de meşter popular – Gheorghe şi Maria Iorga, Horezu, Vâlcea,  care au fost şi sunt Poeţii condeieri din satele Banatului, cu Aurora Mândroane, muzeograf – Muzeul Satului Bănăţean, Timişoara.
Să prepari o pâine...nu este greu. Dar să o faci cu cântec...ne învaţă cei din Izvoarele- Centrul Cultural Izvoarele, Prahova care ne-au pregătit un moment special. Şi pentru că ne referim la trecut, vom asculta şi Cântări din satul de altădată, interpretate de Bogdan Simion – cobzar.
La zile speciale...momente speciale. Astfel, sâmbătă, 28 iunie, vă invităm la Hora satului, alături de elevii Şcolii de Dans popular românesc Larisa şi Marin Barbu; să încingeţi o suită de hore şi sârbe alături de  ansamblurile folclorice invitate la eveniment.
Actorul Alexandru Nicolae Mihai vă promite câteva momente inedite, timp în care vă va spune câteva Snoave, glume, ghicitori iar actorul Paul Buţă ne incită la un mic dar curios moment – Cu măştile ... la taifas!
Dacă teatrul nu v-a fost suficient, vă invităm să vizionaţi expoziţia de fotografie Rogojel – tradiţii în tranziţie a lui Lucian Munteanu, găzduită în Şura Bancu, în apropierea scenei Dumitra.
Pe un picior de plai… într-un sat de rai... cu Ansamblul folcloric Ţara Vrancei – Focşani, coordonat de prof. Maria Murgoci, ansamblu ce ne umple, de fiecare dată, sufletele cu mândrie şi dragoste de cântec străbun.
Corul Regal şi Fanfara Militară a Jandarmeriei Române vă transpun în altă epocă, alături de Acordurile muzicale dăruite dumneavoastră de către Adrian Drăgoescu şi
Andrei Theodoru.

Cunoscutul muzician Adrian Naidin vă cheamă la o Întâlnire muzicală estivală specială în zi de duminică, începând cu ora 14.30, pentru a vă reaminti în cântecele sale, de frumuseţea satului românesc.

Mergem să culegem Flori de Romanaţi,  alături de membrii ansamblului folcloric din Dobrosloveni, Olt, apoi... ne pregătim să jucăm sârba pe loc, anunţaţi fiind că azi e joc la noi în sat şi nu este rost de stat, mai ales atunci când, cu mic, cu mare, strigăm :Cântă lăutare...îndemnaţi fiind de către Alin Suceveanu, Vasi Cărăbuţ, Raluca Constanţa Burcea şi Narcisa Băleanu.

Vă invităm să ne fiţi alături în aceste zile, între orele 09.00 – 19.00, cu chef de cântec, dans şi plimbare, pe uliţele Muzeului Satului.

În aceeaşi perioadă, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc şi Festivalul Culturii Thailandeze, între orele 16.00 – 19.00.

          Vineri, 27 iunie, la ora 17.00, sunteţi invitaţi la ceremonia de deschidere a festivalului, urmată de un spectacol cultural thailandez. Sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 19.00, sunteţi aşteptaţi să cunoaşteti o mică parte din cultura Thailandei: pe platoul de la intrarea principală in muzeu veţi putea admira expoziţia de fotografii ce înfăţişează scene şi peisaje din mirifica Thailandă, în curtea gospodăriei Stăneşti veţi putea afla câteva din secretele artei sculpturii în fructe şi legume şi veţi putea achiziţiona produse cu specific thailandez, iar la Pavilionul de vară veţi putea gusta preparate gastronomice specific thailandeze, pregatite de bucătarul thailandez Chaiyasith Srichom, bucătar şef la Roberto’s - Athenee Palace Hilton.

Iar pentru că Thailanda nu înseamnă doar gastronomie sau peisaje frumoase, de la ora 17.00, la scena Dumitra vă invităm la un spectacol de dans traditional thailandez susţinut de un grup de 10 dansatori profesionişti ai Institutului de Artă a Spectacolului de pe lângă Ministerul Culturii Thailanez, acompaniaţi de de 2 muzicieni thailanezi ce vor interpreta un amestec de muzică tradiţională thailaneză şi contemporană.

În ziua de duminică, 29 iunie 2014, toţi cei ce poartă numele de Petru, Petruţa, Paula, Paul au acces gratuit în Muzeu, cu buletinul la purtător!
Pe această cale, le urăm un călduros „La mulţi ani”!

Târgul de Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel”
Program târg: 27 – 29 iunie – 9.00 – 19.00;
Program artistic: vineri, 27 iunie – 13.00 – 16.00; sâmbătă, duminică: 13.00 – 17.00

Program Festivalul Culturii Thailandeze
Standuri produse specifice: 27 – 29 iunie – 9.00 – 19.00
Program artistic: 28 – 29 iunie – 17.00 – 19.00


Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Manager 
Mai multe detalii:
Biroul de Relaţii Publice: 021 317 91 03 – interior 191
www.muzeul-satului.ro