31.01.2014

MĂRIOARA MURĂRESCU - 1 octombrie 1947 - 30 ianuarie 2014






Echipa Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” îşi exprimă regretul profund pentru pierderea unui prieten adevărat, a unui profesionist care a avut meritul de a conserva în inimile oamenilor, dragostea pentru tradiţiile româneşti şi folclorul autentic.

Numele său este inseparabil legat de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o timp de aproape trei decenii pe postul naţional de televiziune. Adevărată „rampă de lansare” pentru multe din vocile de aur ale muzicii populare de astăzi, emisiunea Marioarei Murărescu a folosit în repetate rânduri drept cadru gospodăriile din Muzeul Satului.
  

La fel ca mentorii săi, Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea, ea a călăuzit paşii multor tineri spre muzica populară românească şi a  învăţat publicul să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta”.

Pentru activitatea sa Marioara Murărescu a fost recompensată, de-a lungul timpului, cu numeroase diplome şi premii, până la cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler (2009).

Mărioara Murărescu va rămâne veşnic în amintirea tuturor românilor.

Dumnezeu să o odihnească în pace!