11.12.2013

Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe”, 14-15 decembrie 2013



Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 14-15 decembrie 2013, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe”.

Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaţilor se vor aduna şi vă vor arăta cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun.

Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio.

Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 14 decembrie, la ora 12.00, când veţi fi întâmpinaţi de colindătorii Ansamblului Ţara Vrancei din Focşani, jud. Vrancea şi de soliştii Loredana Streche, Alin Suceveanu şi Florin Pârlan, cu un buchet de cântece populare şi colinde tradiţionale.

Duminică, începând cu ora 11.00, cetele de mascaţi se vor aduna într-o mândră paradă a obiceiurilor de Anul Nou, după care vor colinda pe la streşinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci şi colaci. Vor fi cete din diferite zone ale ţării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moşii şi Babele, Căiuţii, Jienii, Moşoaiele, Pluguşorul, Sorcova, Colindele.

E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei. Veniţi la Muzeu şi redescoperiţi datinile strămoşeşti, simţiţi-vă din nou copii şi colindaţi alături de noi şi grupurile de colindători pentru a aduce bucurie în sufletul tuturor.
La mulţi ani şi Sărbători fericite!

Program târg: 14 – 15 decembrie -  9.00 – 17.00
Program artistic: 14 decembrie – orele 12.00 – 14.00
                            15 decembrie – orele 11.00 – 16.00
                          

Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Director General                                                                           Informaţii suplimentare:
Biroul Relaţii Publice, Programe Culturale:
                                                                                             Tel: 021.317.91.03/ 178, 191