13.06.2013

Dans clasic Mohiniyattam cu Brigitte Chataignier






Duminica, 23 iunie, 18.00-19.00
Scena, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Bucureşti



Brigitte Chataignier  este o buna cunoscatoare a culturii indiene, In special a dansului indian. Ea este, de asemenea, şi o artista consacrata.

A lnceput  studiul dansului clasic Mohiniyattam In anul 1987 în  Kalamandalm şi a locuit In Kerala mai multi ani.
A primit numeroase granturi, de la instituţii consacrate precum Institutul Pentru Schimburi Culturale India­Franţa. Pe lângă spectacole susţinute în cadrul unor faimoase festivaluri indiene, ea a susţinut, de asemenea, numeroase spectacole în Franţa, acompaniind cântăreţi.
În 1995, a înfiinţat împreună cu soţul său, Michel Lestréhan,  “Prana” , ,                                                                       pentru a promova arta din regiunea Kerala şi pentru a derula proiecte pe teme care se înscriu în aceeaşi zonă de interes artistic.


În numeroasele sale călătorii între India şi Franţa, ea a realizat şi spectacole contemporane de coregrafie, cel mai recent fiind “Gopika” in 2007, prezentat în Franţa cu artişti indieni.
A colaborat cu regizorul de film Adoor Gopalakrishnan pentru filmul “The Dance of the
Enchantress”, atât pentru scenariu, cât şi pentru regie.
Mohiniyattam este o formă de dans tradiţional indian din partea de sud a ţării, din Kerala. Este un dans foarte graţios menit fie realizat ca un recital solo, de femei. Termenul Mohiniyattam provine de la cuvintele “Mohini”, adică o femeie care încântă privitorii şi “aattam”, adică mişcările graţioase şi senzuale ale corpului. Cuvântul “Mohiniyattam” înseamnă literalmente “dans de vrăjitoare”.


Originea Mohiniyattam­ului este înrădăcinată în mitologia hindusă. Odată ce oceanul de lapte a fost agitat de zei şi demoni pentru a extrage elixirul vieţii şi nemuririi, demonii s­au făcut nevăzuţi cu acest amestec divin. Marele Vishnu a venit în ajutorul zeilor panicaţi, el s­a înfăţişat sub forma unei preafrumoase doamne Mohini. Demonii au fost captivanţi de farmecele ei, iar Mohini a furat elixirul de la ei şi l­a dat zeilor. Acest dans a fost cules apoi de către dansatoarele Devadasi.


Dintre toate stilurile clasice de dans indian din partea de sud, Mohiniyattam se distinge prin mişcările graţioase ale corpului, marcate de ondularea graţioasă a spatelui. Ceea ce este unic în repertoriul acestui dans este mişcarea articulată a corpului, cu accent în special pe trunchi. Mişcările nu sunt bruşte, ci demne, lejere, naturale, reţinute şi totuşi subtile. Privirile, posturile, mersul utilizate, sunt atât de subtile şi graţioase încât transmit sugestivitatea infinită a iubirii. Costumul tradiţional purtat pentru Mohiniyattam este alb cu un chenar auriu şi podoabe de aur. Coafura unică, cu părul adunat pe partea stângă a capului reflectă caracteristicile estetice ale dansului, făcându­l distinct de alte forme de dans din India. Stilul regional de muzică pe care Mohiniyattam îl urmează are un lirism care evocă elementul spiritual.