13.06.2013

Dans Clasic Kathak – Sharmila Sharma


Sâmbătă, 22 iunie, ora 18:00
Scenă, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

Născută în Jaipur, Sharmila Sharma provine dintr­o familie de artişti. Tatăl ei este muzician şi cântăreţ de muzică tradiţională, iar mama este dansatoare de Kathak şi, de asemenea, cântăreaţă de muzică tradiţională. Prima apariţie pe scenă a Sharmilei Sharma, la vârsta de trei ani, a coincis cu prima sa participare la un concurs de dans, prestaţia sa a cucerit publicul şi a fost răsplătită cu premiul întâi.


După o pregătire iniţială în artele dansului tradiţional din partea de nord a Indiei, cât şi în arta dansului Kathak însuşită de la mama sa Tara Sharma, Sharmila s­a alăturat renumitei Kathak Kendra din New Delhi, unde, de asemenea, a învăţat arta muzicii clasice hindustani și percuția la instrumentul tabla.
Talentul său a înflorit sub aripa protectoare a artiştilor Pandit Rajendra Kumar Gangani (stilul Jaipur) şi Pandit Birju Maharaj (stilul Lucknow). Sharmila a devenit dansatoare profesionistă la vârsta de 14 ani şi de atunci încântă publicul cu dansul său în cadrul a numeroase festivalurilor naţionale şi internaţionale.


Sharmila s­a stabilit în Paris în 1993, unde, încă de atunci, predă arta dansului Kathak. Ea organizează workshop­uri şi spectacole de Kathak în mod regulat. Shamila este o dansatoare aflată mereu în mişcare, călătoreşte şi are numeroase spectacole în Europa şi India, locuri unde arta sa este apreciată de către cunoscători şi publicul larg.


Dedicându­se unei forme de artă riguroasă din punct de vedere tehnic şi care abundă în virtuozitate, Sharmila este în permanenţă preocupată cu găsirea de noi modalităţi necesare pentru a­şi dezvolta creativitatea artistică prin inteligenţa şi sensibilitatea delicată care îi sunt caracteristice. Ea declară: “Îmi place înfăţişez şi sculptez noi imagini pe scenă prin dansul meu.”


Sharmila nu­şi poate imagina existenţa ei fără dans, o arta pe care ea o consideră a fi
“partenerul ei de viaţă” şi esenţa existenţei sale.


Kathak este unul dintre cele şase dansurile clasice majore ale Indiei. De asemenea, kathak se numără printre cele mai dinamice arte teatrale din lume. Cuvântul Kathak este derivat din katha, care înseamnă “arta de a spune o poveste.”
Dansul Kathak datează de mai multe secole, începuturile sale sunt legate de grupuri de oameni care, în călătoriile lor, răspândeau povestiri filosofice prin intermediul cântecelor şi al dansului. Ei au fost cunoscuţi sub numele de “kathakas”. În timp, ei au transmis acest obicei din generaţie în generaţie şi în secolul al XIII­lea o nouă formă de dans a luat naştere.


Cu toate acestea, încă de la începuturile sale, Kathak a suferit multe modificări şi completări. În timpul mişcării Bhakti din secolele al XV­lea şi al XVI­lea, asemenea altor stiluri de dans, Kathak s­a lăsat influenţat de această artă într­o mică măsură. Kathak a ajuns inclusiv să­i încânte pe mai marii Imperiului Mogul şi în continuare a preluat influenţe din afara graniţelor sale artistice, cum ar fi cele persane.
Caracteristica chakkara (rotire), văzută astăzi în Kathak este, de fapt, derivată dintr­un stil de dans popular în Orientul Mijlociu. Cu atât de multe schimbări incorporate, Kathak a început fie văzută mai degrabă ca sursă de divertisment, nu ca o formă de a venera zeii. Sub Raj­ul
britanic, popularitatea Kathak­ului a scăzut enorm, deoarece a fost considerat ca fiind ceva vulgar şi doar curtezanele aveau voie practice Kathak. În ciuda acestui decline, în secolul al 19­lea a existat o creştere bruscă de şcoli Kathak în ţară.
Lucknow, Jaipur, Raigarh şi Benaras Gaharans au devenit populare, fiecare dintre ele reprezentând un stil distinct de Kathak. După ce India şi­a câştigat independenţa, Kathak nu a mai fost văzută ca o simplă sursă de divertisment, ci a devenit o parte importantă a culturii indiene.
La început, costumul pentru acest dans era format dintr­un sari, dar, mai târziu, femeile au început poarte o fusta lungă şi o bluză asortată. Este cunoscută sub numele de lehenga­choli; foarte asemănătoare cu ‘ghaghra’. Cu toate acestea, casa de dans Lucknow a adoptat o ţinută cu totul diferită. Este cunoscută ca stilul “Anarkali”, care este foarte asemănătoar cu ‘churdidaar’ kameez ‘. Acesta costumaţie a fost accesorizată cu un accesoriu mic cu pene pentru cap şi o vestă sau o curea. Machiajul aferent dansului este concentrat pe evidenţierea caracteristicilor faciale, în special ochii şi buzele.
Spre deosebire de alte forme de dans clasic, Kathak pune accentul mai mult pe jocul picioarelor. Un dansator trebuie să­şi controleze mişcările picioarelor în funcţie de ritmul muzicii. Mişcările mâinilor sunt foarte puţine pentru acest stil de dans. Uneori un dansator de Kathak nu trebuie să­şi limiteze mişcările paşilor, ci poate schimba ordinea de paşilor după propriul plac.