28.03.2013

Ofertă de carte - "Drăguş, 80 de ani de la prima campanie monografică", volumul II




În anul 2009 a fost publicat primul volum de documente privitoare la satul Drăguş din timpul campaniilor monografice conduse de Dimitrie Gusti între anii 1292-1939. Iată că în anul 2010, când se cere să publicăm al doilea volum de documente deţinute de Muzeul nostru, se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti şi 55 de ani de la moartea sa.
Evenimente mai semnificative pentru contemporanii noştri prin actualitatea lor imediată şi pitorească, au acoperit cu un văl de tăcere acest moment important pentru cultura noastră. În vălul de tăcere sau poate de indiferenţă care l-a acoperit în continuare pe exilatul de altădată, ne-am gândit că acest volum II nu poate fi dedicat altcuiva decât celui care a provocat marea mişcare sociologică şi culturală de la începutul secolului XX – vizionarului care a fost Dimitrie Gusti, cel a cărui viaţă a fost legată de un zbuciumat început de secol, marcat de două războaie mondiale şi a cărui moarte s-a petrecut, din păcate, pe când norii negrii ai comunismului acopereau ţara.
Multă vreme ignorat, interzis, uitat, Dimitrie Gusti nu şi-a recăpătat nici astăzi adevărata recunoaştere deşi atunci când îi citeşti opera realizezi ce spirit modern avea şi cât de înaintea timpului său s-a aflat.

Paragraf din volumul „Drăguş, 80 de ani de la prima campanie monografică”, volumul II – Dr. Paula Popoiu

Volumul poate fi achiziţionat din magazinul Muzeului