18.03.2013

Expoziţia de fotografie "Bucuria de a fi la Săpânţa"...în vizită la Muzeul Satului



Nu poţi grăbi Maramureşul

“Că nimica noi n-am hi/ Dac-aici nu ne-aţi pohti”. Sunt două versuri dintr-un cântec interpretat de copiii din Săpânţa, prezenţi astăzi la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti pentru a lansa, alături de Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit pe viaţă de satul românesc, ediţia 2013 a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană - Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.  Două versuri-esenţă a ceea ce încearcă să transmită: nu uitaţi tradiţiile, nu vă uitaţi rădăcinile, nu fugiţi de voi înşivă. Dacă voi nu veţi mai iubi portul, graiul, cântecul strămoşeşti, ele nu vor mai exista. Nu vor mai fi nimic. Iar identitatea noastră naţională va dispărea odată cu ele.

Proiectul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel - Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană va reuni la Săpânţa muzicieni români şi irlandezi, meşteri populari, pentru a sărbători valorile satului marmaureşean şi pentru a atrage turişti în zonă. La 15 august, de ziua Sfintei Maria, va fi vârful manifestării: cu cântec, cu muzică, cu  “bucate tradiţionale făcute de noi!” insistă doamna Irina Pop, din Săpânţa. “Vor fi multe activitaţi, vom încerca să fie totul cât mai natural. Fără să fii deranjat de vreo staţie de amplificare, jocuri, cântece, spune Peter Hurley. Eu nu zic să ne întoarcem în timp, acum două mii de ani, dar e necesar să conştientizăm că trebuie să păstrăm ceea ce avem. Tradiţia. Ieri, când s-a sărbătorit Ziua Irlandei, am văzut o cruce celtică, din piatră, lângă una de lemn din Săpânţa. Şi mi-am pus întrebarea: <Oare acum două-trei mii de ani am avut şi noi ceva atât de frumos?> Am avut?! Maramureşul este o comoară pe care o descoperi în timp. Nu-l vizitaţi pe fugă, daţi-i timp să vi se dezvăluie!Noi tragem un semnal de alarmă pentru toate satele româneşti, nu numai pentru Maramureş.”

Suntem ţărani, spun cei din Săpânţa, dar ne doare lipsa aceasta de cultură, ignorarea tradiţiilor, dispariţia valorilor. “Noi merem înainte, dar nu ştim unde om ajunge!”. 

Articol publicat în Jurnalul Naţional-secţia Cultură.
Autor articol: Carmen Anghel

http://jurnalul.ro/cultura/muzica/nu-poti-grabi-maramuresul-639445.html


Ca să nu uitaţi despre ce este vorba...

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi fotografa Alisa Tarciniu,  alături de copiii din Săpânţa, participanţi la atelierele de fotografie organizate de „Atelierul de Croit Imagini”, vă invită la expoziţia itinerantă "Bucuria de a fi la Săpânţa".




Expozitia reuneşte cele mai frumoase fotografii realizate de copiii în locul în care a demarat proiectul “Atelierul de Croit Imagini”: la Şcoala din Săpânţa, apoi la Sighetul Marmatiei, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă din Cluj Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pentru ca la final să  ajunga şi în Bucuresti.

Proiectul constă într-o serie de ateliere foto pelerine prin zonele selectate, cu scopul de a-i învăţa pe cei mai tineri locuitori ai lor arta fotografiei. Prin intermediul imaginilor, copii din Săpânţa îşi continuă călătoria la oraş, aducând cu ei un mozaic cu fragmente din viaţa lor, fragmente ce sunt reprezentative pentru valorile şi tradiţiile în care autorii fotografiilor sunt crescuţi şi care au în acest mod posibilitatea de a le împărtăşi şi altora. 

Expoziţia mai poate fi vizitată până în data de 31 martie 2013.