02.10.2012

Tocană oltenească


Ingrediente "Tocană oltenească"




Tocană oltenească


Zglobie foc tocăniţa asta, şi cârnăciori, şi cartofi, şi destule verdeţuri, şi un pipăruş acolo, s-o "nervozeze". Trebuie să fie o minune, mai ales cu o mămăliguţă caldă şi un ulcior de vin.Ingrediente:
- 200 g cârnăciori;- 5 tulpini de praz;- 2 ardei graşi;- 3 roşii mari răscoapte;- 6 cartofi mari;- un ardei iute (ciuşcă);- o legătură de mărar;- un pahar de vin alb;- o legătură de pătrunjel;- un pahar de untdelemn;- sare;- 500 g carne slabă de mânzat (cei ce nu agreează carnea de mânzat o pot înlocui cu cea de pasăre sau purcel).Preparare:
Carnea, cârnăciorii şi prazul se taie îmbucături şi se pun la prăjit în ulei încins, până se rumenesc uşor. Ardeii, roşiile, ciuşca se grijesc şi se toacă mărunt din cuţit. Se stinge prăjeala cu roşii, se lasă 10 minute să dea bine în câteva clocote. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături. Se adaugă o ceaşcă cu apă la tocană, se acoperă, să fiarbă molcom, un sfert de oră.
Se adaugă cartofii, ardeii, ciuşca şi vinul, se potriveşte de sare, se lasă tocana să bulbucească, acoperită, pe marginea plitei sau în cuptor, cam 1 juma' de ceas. Se toacă verdeaţa. Se ia de pe foc, se presară marar şi pătrunjel.



"Povestile Bucatariei Romanesti", de Radu Anton Roman



MNSDG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu