08.10.2012

Ostropel de pui - Chicken stew


Ostropel de pui

Este un preparat apreciat în bucătaria noastră oltenească, bunicii noştri îşi serveau rudele şi familia cu acest preparat însoţit de azimă caldă la ţest.
Azima se făcea din făina de orz sau de grâu proaspăt măcinate, nedospită, frământată si pusă direct pe vatră.

Pentru pregătirea ostropelului de pui avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1-2 bucăţi de carne de pasăre mai mari,
- 100 g ulei, 50 g faina,
- 100 g ceapă,
- 100 g morcovi,
- 50 g bulion,
- 50 g usturoi,
- 30-40 g oţet,
- sare.
Se taie bucăţi carnea de pasăre, se sărează şi se pune la prajit în ulei. Când s-a prăjit, se scoate cu o spumieră în alt vas. În untura rămasă se prajeşte zarzavatul, făina şi bulionul, se stinge cu apa caldă şi se lasă să fiarbă 10-15 minute, după care se strecoară peste carnea de pasăre şi se fierbe până se înmoaie carnea. Când este gata, se adaugă usturoiul tăiat mărunt, prăjit în untură şi stins cu oţet.

Nicoleta Chiru - Muzeograf

MNSDG