08.10.2012

Azimă oltenească/ Peasant bread from Oltenia

Ţest din pământ galben bătătorit


Azimă oltenească

 Pentru  prepararea pâinii la ţest sau azimă avem nevoie de următoarele ingrediente:
-         faină,
-         sare,
-         apă,
-         un grăunte de untură sau undelemn (ulei),
-         drojdie.

Bunica mea frământa aluatul într-o copaie de lemn ...cam aşa:

Punea făină în copaie, turna puţină apă caldă, drojdia sfărâmată sau dizolvată în puţină apă caldă, sarea şi grăuntele de untură (sau untdelemn). Le frământa apoi le lăsa la „crescut” jumăte de oră. Aluatul obţinut îl modela în formă de turtă şi o cocea în ţestul bine încins. Mergea nemaipomenit cu ostropelul de roşii cu carne de pui!

Nicoleta Chiru - Muzeograf
MNSDG